© kadawittfeldarchitektur

Projects

BITZER HEADQUARTERS
A HIGH RISE WITH AN INGENIOUS CEILING SYSTEM

The globally active company BITZER, specialists for refrigeration and air conditioning technologies, are building a new headquarters at their head office in Sindelfingen. The 70m high building complex, visible from afar, is under construction in close proximity to the existing administration and representation buildings. The 17 upper floors will provide 500 new workplaces. The base construction with foyer includes an exhibition area, a restaurant, conference rooms and generously sized recreation areas. A two-level underground carpark stretches over almost all of the site providing space for 340 cars. The structure for the building was developed under the stipulation of connecting high usage flexibility and short construction time with economical and sustainable building techniques.

An especially light, hybrid ceiling construction in steel and reinforced concrete is planned to minimize the dead weight. The ceiling construction will facilitate large span widths whereby the central zone of the building can remain free of columns. Regular slots in the steel joists enable an uncomplicated installation implementation within the ceiling packet. The base construction will be implemented in the same hybrid construction technique so that the exhibition and conference area can be designed free of columns. Only the bracing cores and the underground carpark will be constructed with reinforced concrete and the sub-terranean areas in contact with earth will be constructed with water impermeable concrete to provide a waterproof barrier.

Client BITZER GRUNDSTÜCKSVERWALTUNGS GMBH, SINDELFINGEN
Architect KADAWITTFELDARCHITEKTUR, AACHEN
Location SINDELFINGEN, GERMANY
Completion 2018
Up